Тенисът вече се готви за новия турнир ATP Cup, който ще види бял свят през януари 2020-а в Австралия.

Надпреварата ще е на мястото на демонстративния турнир Hopman Cup, който вече видя последното си издание.

Разликата е, че в ATP Cup няма нищо демонстративно и в него са заложени точки от световната ранглиста. Там участниците ще защитават цветовете на родината си и това е главният акцент.

24 държави с от три до пет тенисисти отиват на надпреварата, като мястото им зависи от сумарно класиране по точки, които техните играчи са завоювали в световната ранглиста.

Класирането бе пуснато днес (20 май) и България се намира 21-о място от общо 53 държави. Имаме 985 точки, като почти всички са на Григор Димитров. Актив имат още Димитър Кузманов (№330 в света), Александър Лазов (№479), Александър Донски (№447) и Александър Лазаров (№453).

Всяка седмица класирането по държави ще се обновява паралелно с това на мъжката ранглиста.

Към момента води Сърбия, чиято челна тройка са световния №1 Новак Джокович, Душан Лайович и Ласло Джере. Второто място е за Испания с Рафаел Надал, Роберто Баутиста-Агут, Фернандо Вердаско и още. Следват Великобритания, Швейцария, Австрия, Германия, Япония, Южна Африка, Аржентина и отборът на САЩ, който затваря топ 10.

Снимка: ATP

Тенисът никога не е имал подобен турнир, който да наподобява Световно първенство и е вълнуващо, че България може да вземе участие. Това би дало шанс на наши млади играчи като Александър Лазаров и Адриан Адреев да мерят сили с най-големите в спорта.

Това обаче зависи в най-голяма степен от Григор Димитров, който трябва да печели точки в световната ранглиста и поне да запази мястото ни сред най-добрите 24. За място на турнира ще се борим с държави като Полша, Казахстан, Уругвай, Словакия, Босна и Херцеговина и Украйна, които към момента заемат местата между 20-о и 26-о.

Отборите-участници ще бъдат обявени на 13 септември (първите 18) и на 19 ноември (следващите шест). Надпреварата започва с началото на сезона - между 3 и 12 януари.

Всяка държава трябва да има минимум двама играчи с ранкинг в ATP на сингъл, както и още един с такъв на сингъл или двойки. Ако иска да участва с петима души, то трима трябва да имат сингъл ранкинг.

Регламентът е много интересен. 24-те отбора биват разделени в шест групи по четири, които ще играят в Пърт, Бризбън и Сидни. Елиминационната фаза в Сидни ще бъде съставена от осем отбора - шестте победители в групите и двата най-добре представили се втори отбора. Наградният фонд е 15 милиона долара и естествено - точки за световната ранглиста.