Легендарната тенисистка Били Джийн Кинг, която е сред най-уважаваните жени в спорта, призова да събират средства за по-застрашените от фалит играч в епидемията от коронавирус.

Тя сподели мрачна прогноза, че една трета от тенисистите може да не играят отново, ако не им се помогне финансово във времената без провеждане на турнири.

"Най-потърпевшите играчи се нуждаят от голяма помощ.

Трябва да се изгради сътрудничество между ATP, WTA и ITF, които да изградят фонд. Ако това не се случи, смятам, че една трета от активните тенисисти няма да се състезават отново.

От много години има неравенство в тениса, с което се борим. Кризата го засилва и трябва не само да се даряват пари, но и да се промени структурата", категорична е американката.

12-кратната шампионка в Шлема подкрепи мнението на Роджър Федерер, който заяви, че времето на криза е перфектно за обединение на мъжкия (ATP) и женския (WTA) тенис, за каквото се говори от много години.

"Това е правилно време, в което да се направят структурни промени в нашия спорт. Нуждаем се от интеграция и кооперация.

Нямаме пари колкото във футбола и за това не са нужни разделения. Мисля, че кризата показва на всички, че са нужни промени в тениса. Те трябва да са дълготрайни и общи, а не само по конкретни проблеми', смята Били Джийн Кинг.