Сръбският ветеран в тениса Янко Типсаревич е поредният играч, който даде своята песимистична прогноза за евентуалното подновяване на тениса през 2020-а.

Спортът е замразен заради пандемията от коронавирус, а преди дни беше обявено, че един от турнирите в Големия шлем в лицето на "Уимбълдън" няма да се състои през тази година. Нещо, което само световна война успя да наложи в миналото.

35-годишният Типсаревич смята, че и US Open няма да се състои и изложи доста убедително становище, което ни кара да вярваме, че ще се окаже прав.

Турнирът в Ню Йорк, който на хартия трябва да започне в края на август, все още няма официална информация дали това ще се случи или дали ще бъде отменен. Причината е проста - не се знае кога ще приключи пандеията от коронавирус.

"Не мога да кажа, че тенис няма да се играе през 2020 година, но US Open конкретно е голяма въпросителна. Смятам, че САЩ ще е държавата, която ще бъде ударена най-много от вируса и ще е трудно ситуацията да се успокои преди август. Ако турнирът се състои, всички ще са под огромен риск", споделя Янко.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Сърбинът припомни и случаят с канадката Южени Бушар през 2018-а, когато тя осъди US Open за голяма компенсация, след като се подхлъзна в съблекалнята.

"Спомнете си случая с Бушар, когато тя осъди US Open за милиони долари. Представете си ситуацията с организаторите, ако им бъде разрешено да проведат турнира и някой се зарази с коронавирус със сериозни последствия. Ще стане голям скандал.

Не мисля, че US Open ще поеме риска в такава ситуация във време, в което тя не се е успокоила глобално. Мисля, че това ще се случи през септември, когато се провеждат азиатските турнири. Само че никой от играчите няма да иска да участва в Китай. Зависи и дали ATP и ITF ще разрешат", категоричен е Типсаревич.

Като опитен играч той даде повече светлина за отлагането на "Уимбълдън", като разкри подробности от кухнята.

"Научих за "Уимбълдън" преди две седмици преди да стане официално. Това е единственият турнир в Големия шлем, който има застраховка за отлагане. Бе обсъждане дълго дали да се състои. Мисля, че е правилното решение. Във времето на евентуалното му провеждане, ситуацията едва ли щеше да е спокойна. За турнир като "Уимбълдън", който е глобален, е задължително ситуацията с коронавирус да е позитивна. Това през юни не е възможно", завърши двукратният четвъртфиналист на US Open.