Международната федерация по тенис (ITF) заяви, че 900 турнира във всичките й вериги са били отложени досега заради пандемията на коронавирус и че половината от служителите й са изпратени в неплатен отпуск.

В специално изявление на тенис федерацията се казва, че се прилагат редица мерки за "защита на работните места и дългосрочна защита на здравето в нашата организация и нашия спорт". Първият пример е с президента Дейвид Хегърти, който доброволно е намалил заплатата си с 30 процента и това се отнася до края на годината.

"Ситуацията, пред която сме изправени, е едно фундаментално предизвикателство, както за федерацията, така и за тениса като цяло, се казва още в писмото на ITF.

"Нашата цел е да осигурим дългосрочен растеж и устойчивост на нашия спорт в тясно сътрудничество с нашите 210 държави-членки. Ето защо в кратки срокове трябва да взимаме трудни решения, за да можем да оставим тениса в този му вид за бъдещите поколения по целия свят", казва Хегарти, който миналата година спечели нов мандат начело на организацията.

Първата стъпка е, че ITF планира половината от служителите да бъдат разпределени по схемата за задържане на работа на правителството на Обединеното кралство. Съгласно схемата работодателите могат да искат 80% от месечните заплати на служителите, които са фиксирани до 2 500 паунда (3085 долара) на месец.

Международната тенис-федерация ще доплаща възнагражденията.

Останалите, които не са изпратени в принудителен отпуск, минават на четиридневна работна седмица и ще получават 80 на сто от пълната си заплата.

"Отложихме повече от 900 турнира във всички вериги на ITF, включително Фед Къп от финалите БНП Париба и все още е неясно кога всичко може да се възобнови".

За момента отлагането на турнири е приоритет, за да има безопасност и това е отговорът при тези изключителни обстоятелства, макар и да се явиха пред нас редица сложни предизвикателства. Едно от тези предизвикателства е значителна загуба на доходи за ITF, завършва писмото.