Рафаел Надал изобщо не е сигурен, че ще играе на първия голям турнир за 2022 г. - Откритото първенство на Австралия.

Испанският ас се включи в демо надпреварата "Мубадала" в Абу Даби, където загуби и двата си мача от Анди Мъри и Денис Шаповалов.

Рафа, който няма официален мач от половин година и лекуваше хронична травма, пропусна "Уимбълдън", Олимпиадата в Токио и US Open, за да е напълно готов за старта на сезон 2022.

Но не изглежда това да е напълно сигурно.

"Идеята е да пътувам за Мелбърн и да се състезавам там за титлата, не просто да се включа в турнира - каза Надал в Абу Даби. - Към момента изобщо не мога да гарантирам, че ще съм способен да го направя. Ако не съм, няма да отида изобщо в Австралия.

Тепърва ще говорим с щаба ми.

Личеше си и в двата ми двубоя тук, колко дълго не съм бил в обстановка на истински мачове. Знаех си, че завръщането ще е трудно, но... Аз не съм човек, който може да излиза на корта просто, за да е там. Трябва да побеждавам и да мога да давам от себе си необходимото - винаги сто процента.

Все пак и в двете срещи тук показах добри неща, имаше позитивни моменти. Знам, че ще си върна формата, просто не съм сигурен, че това ще стане навреме за турнира в Австралия.

Не ме интересуват нито наградни фондове, нито ранглиста. Искам да си върна кондицията и състоянието, в което да преследвам само победи. Имам мотивацията и страстта, както винаги съм ги имал. Но не знам дали имам силите, поне към момента."