Рафаел Надал заговори за рисковете от прибързаното завръщане на тениса към турнирите и сподели, че ако към настоящия момент не би пътувал да играе в Ню Йорк на US Open.

Испанецът има да защитава титлата си в Ню Йорк, спечелена през 2019-а, като засега изглежда, че това ще стане през септември. Турнирът още не е отменен, но решението не е окончателно.

"Ако днес ме попитате, дали искам да пътувам за Ню Йорк, за да играя в турнир по тенис, ще ви отговоря: Не. След два месеца... Не знам какъв ще е отговорът. Надявам се тогава да е "да", каза Надал пред репортери във видеоразговор.

19-кратният шампион от турнири в Големия шлем говори и за изминалите месеци на изолация, както и за плановете за завръщане на тениса като цяло.

"Вероятно ще трябва да изчакаме, докато не получим повече информация за развитието на вируса и каква ще бъде ситуацията - каза Рафа. - Конкретно Ню Йорк е едно от местата, което беше ударено най-сериозно коронавируса. Честно казано, не ми харесва идеята за мачове без публика. Но ако това е единственият начин, ОК. Не разбирам тениса без енергията на феновете и страстта, която пълните трибуни носят.

Разбира се, липсва ми тенисът, липсва ми да играя да турнирите, които обичам. В същото време не мисля много за това. Първо трябва да възстановим нормалния си живот, да си върнем свободата да пътуваме и да правим това, което искаме. След това идва и организацията в професионален план.

Не можем да се завърнем на корта преди ситуацията да бъде напълно безопасна и играчите от всички точки на света да могат да пътуват безпроблемно и без риск за здравето си.

От моя гледна точка, ако имаме гаранция за ваксина до декември, бих казал, че не би имало смисъл да започваме да играем преди това. Не мисля, че си струва този риск.

Но ако ни кажат, че ще трябват две години за такава ваксина, ще трябва да се намери начин да се върнем към някаква нормалност. Светът и спортът не могат да спрат за толкова дълго време."