Статуята на Рафаел Надал бе официално открита минути след жребия за тазгодишното издание на турнира пред новия централен вход на комплекса в Париж.

За нея се говори от година, като от самото обявяване на новината има полемики и разнопосочни мнения по темата, които не стихват и днес, след като 13-кратният шампион на турнира застана до собствената си триметрова скулптура.

Статуята е изцяло от стомана и изглежда доста странно дори естетически. Но не това е проблемът за хората от тениса, като някои ветерани, а и настоящи играчи, категорично не са съгласни хора, които още играят, да получават такава привилегия.

"Ако ме питате дали Надал заслужава статуя на "Ролан Гарос", отговорът е ясен. Със 100 победи и 2 загуби, той е легенда на този турнир, той е самият турнир.

Но все още играе и е ужасно неуважително към съперниците му да гледат неговата статуя, преди да влязат да играят срещу него на корта. Какво би станало, ако в Мелбърн сложат статуя на Джокович, а на "Уимбълдън" поставят такава на Федерер?", запита в коментар Джейсън Фернандес, водещ американски тенис анализатор.

На церемонията до Надал застараха президентът на френската тенис федерация Жил Моретон и създателят на статуята Жорди Фернандес.

Любопитно, това е втората статуя за годината, открита в комплекса на един от четирите най-големи тенис турнири. Другата бе на човека, чието име носи комплексът - знаменитият пилот от Първата световна война Ролан Гарос.

Статуята на Надал е висока 3 метра и широка 4,89 метра. Нейният създател Жорди Фернадес години наред е експериментирал с различни материали като камък, дърво, желязо и глина, а сега все по-често да използва неръждаема стомана.

Именно от стомана е изградена и скулптурата на Рафа. Донякъде символично - с какво друго асоциирате този непримирим боец на корта? Самият автор коментира творбата си така:

"Исках със статуята на Рафа да покажа всички негови качества, които биха могли да бъдат обобщени с една дума. А тя е - сила. Когато го срещнах за пръв път, бях изумен. Той притежава пропорциите на перфектния спортист. Гледам на тази творба като на олицетворение на човешката сила".