Рафаел Надал атакува Новак Джокович индиректно, след като и испанецът, и сърбинът се оплакват от физически проблеми преди и по време на Australian open. Световният №1 доигра с контузия мача срещу Тайлър Фриц, като на моменти показваше, че изпитва много силна болка.

Преди четвъртфинала срещу Александър Зверев, който спечели, Ноле отново обяви, че травмата е сериозна в областта на ребрата. Но не един и двама експерти изразиха мнение, че това може и да е доста преувеличено. Всяко разтежение на мускул на това място би направило изключително трудно сервирането, както и движението изобщо на един тенисист.

Надал бе запитан за неговите лични проблеми с травма в гърба, които не му позволиха да играе на ATP Cup преди Откритото първенство на Австралия.

Световният №2 призна още преди да победи Фабио Фонини в понеделник, че се чувства много по-добре.

"Има контузии и контузии - отвърна Надал на въпрос за това как се играе с травма на такова ниво. - Има болка и болка, както и какви възможности ти дава да се движиш и играеш. Ако имаш нещо счупено, ясно е, че не можеш да играеш. Ако имаш разтежение на сухожилие или мускул, е трудно да се прецени и понякога усложняваш ситуацията, ако продължиш.

Аз например започнах US Open през 2009-а с разкъсване на коремен мускул, което бе около 6 милиметра. Докато отпаднах на полуфинала от Дел Потро, то бе станало 25 милиметра. Месец след турнира се наложи да почивам. Не беше някаква катастрофа за мен, но не бе и особено умно решение.

Знам едно - ако си наистина контузен, невъзможно е да спечелиш такъв турнир. Един мач - може да се случи, два... Но ако имаш травма, която е болезнена и ти ограничава движенията, на такова ниво не можеш да си шампион."

Рафа така и не спомена Ноле в монолога си по темата с контузиите, но е ясно, че визира него. А и темата с травмите на Australian open става все по-актуална след серията отказвания на топ играчи и при мъжете, и при жените.