Рафел Надал написа една от най-впечатляващите приказки не само в своята кариера, но в исторяита на тениса изобщо.

Той спечели с 3:2 сета финала на Australian Open, постигайки пълен обрат над Даниил Медвед в битка, продължила почти 5 часа и половина.

Още по-впечатляващото е, че Надал изкова този успех след 6 месеца далеч от корта и лечението на поредната си контузия.

Но Матадора е истински боец, който превъзмогна всичко и от днес е рекордьор по титли от Шлема със своите 21 отличия.

Самият той призна след изтощителната битка, след която двамата герои едва стояха на краката си, че преди месец и половина изобщо не е бил сигурен не само за Australian Open, а дали изобщо някога ще играе тенис.

"Много пъти съм бил в позицията на Даниил, знам колко е трудно, съжалявам за него. Убеден съм обаче, че един ден ти ще си на моето място с трофея в ръце.

Това беше един от най-емоционалните мачове в моята кариера. Беше чест да деля този корт с Даниил Медведев.

Просто не знам какво да кажа. Това е невероятно, преди месец нямах идея дали ще играя тенис, а днес съм тук с трофея. Не мога да опиша всичко, което чувствам.

Това бе може би най-емоционалният ми мач, подкрепата на всички бе невероятна, не само днес.

Ако ме бяхте питали преди месе, може би щях да ви кажа, че това е последният ми път в Австралия. Но днес съм убеден, че имам енергия и ще се виждаме още", сподели Матадора.

Снимка: Getty images

Финалистът Даниил Медведев показа огромно уважение към Надал, макар да бе ясно, че няма как да е особено щастлив в този миг.

Руснакът обаче направи уникален турнир, а и след петчасовият трилър намери сили да се пошегува и да отдаде заслуженото на великия си съперник.

"Трудно е да се говори, когато си играл 5 часа и половина и си изгубил.

Искам да поздравя Рафа. Играхме невероятен тенис, а след мача просто го погледнах и попитах, дали изобщо е изморен.

Това бе тенис на голямо ниво, Рафа е един истински шампион и го поздравявам. Съперничестовто му с другите двама ще продължи, очевидно с него не е свършило.

Благодаря на хората с мен, жена ми този път не успя да дойде, но вероятно сега вкъщи има счупен телевизор.

Поздравявам цялото си семейство у дома, ако изобщо гледа все още. Следващият път ще се опитам да бъда по-добър", сподели разочарованият от крайния изход Медведев.

Снимка: Getty images