Рафаел Надал проговори за лични проблеми извън корта, за травмите и това как последните месеци са много тежки за него.

Испанецът се срещна с представители на медиите в театъра Palau de la Música в Барселона, като от утре се включва в надпреварата в града. Първият му съперник е аржентинецът Леонардо Майер. На турнира играе и Григор Димитров.

В уникалната зала, изправен пред въпросите на репортерите, Рафа не скри нищо около състоянието си.

"Последните 18 месеца бяха мъчителни - каза Надал, който преследва 12-а титла в Барселона. - Твърде много пъти спирах и тръгвах отново, падах и се изправях. Така не можеш да създадеш ритъм в представянето си. Контузиите са част от спорта ни, каквото било-било, вече не мисля за миналото.

Да, вярно е, че от година не съм печелил турнир (всъщност от август 2018-а в Канада - б.р.), което за мен не е добро постижение. Играх финал в Мелбърн тази година, но загубих.

Истината е, че търся себе си. Трудностите не бяха само на корта, имаше такива и извън него, но това са неща, които се случват в живота.

Обичам да играя в Барселона, както и тази настилка. Но останалите ми колеги се развиват, стават все по-добри и не е лесно.

Как съм в момента ли? Ще видим на корта в сряда, тренировките не показват реалното състояние. Тази сутрин се чувствах отлично, но миналата седмица имах проблеми..."

Рафа е с баланс 58 победи и 3 загуби на турнира в Барселона, където публиката го обича горещо след невероятните му игри и 11 спечелени титли. Нищо, че е запален фен на Реал Мадрид.

Дори нещо повече - главният корт в комплекса, където е надпреварата, носи името "Pista Rafa Nadal".

По-голямо признание от това едва ли може да има.