Рафаел Надал е претърпял операция в Барселона вчера, в пореден опит да рестартира кариерата си в нейния последен етап. Испанската легенда не е играл от януари с травма, получена на Откритото първенство на Австралия.

Рафа се надяваше да се върне за клей сезона или поне за любимия си "Ролан Гарос", който е кулминацията в него, но за първи път от 19 години пропусна турнира, който е печелил 14 пъти.

Надал ще се възстановява няколко дни в клиниката в Каталуня, преди да се прибере у дома и постепенно да пристъпи към рехабилитация. Интервенцията е направена от доктор Анхел Руис Которо, личен дългогодишен приятел на испанския тенисист и 22-кратен шампион в Големия шлем.

Тя е била артроскопия на илиопсоас - най-дълбокия и важен мускул в човешкото тяло, който реално е връзката между торса и краката. Проблемите в него са се получили след опитите на Рафа да тренира, въпреки че травмите в коляното и бедрото не са били напълно отшумяли.

Така е засегнат гърбът, както и мускулатурата около кръста.

Надал каза преди няколко седмици, че следващата 2024-а ще е последната му година в тениса.

Но дали изобщо ще може да се върне напълно здрав и конкурентен на корта - това е големият въпрос около Матадора след неволите му от последните месеци.