Рафаел Надал мина като добре програмирана машина през първия си мач на "Ролан Гарос" за 2022-ра, като победи австралиеца Джордън Томпсън с 6:2, 6:2, 6:2. Испанският крал на турнира остана на корта точно 2 часа, за да си осигури място в следващия кръг, а не се виждаше и следа от проблемите с травмата на Рафа.

Преди 11 дни той бе победен от Денис Шаповалов в Рим и каза, че хроничните болки в ходилото просто не го оставят да тренира нормално и да играе в ритъма, в който му се иска.

Но това днес си бе Надал, какъвто публиката в Париж е свикнала да вижда. Безкомпромисен, точен, максимално концентриран. Световния №82 - симпатягата с мустак от Австралия, дори на няколко пъти аплодира изпълненията на 13-кратния шампион от "Ролан Гарос". А при едно от тях каза, опирайки се на мрежата, видимо отчаян: "Човече, как, по дяволите, направи това!?"

Томпсън опита съпротива, няма спор. Просто не е достатъчно добър (особено на клей), за да спре халата на тази настилка. Надал проби по два пъти в първи и трети сет, а във втория му се наложи да го направи три пъти, защото австралиецът върна единия брейк.

Победата е под №106 за испанския Матадор на "Ролан Гарос", при само три загуби. Когато видиш тази статистика, няма нужда да задаваш въпроса защо го наричат Краля на Париж, нали?

В следващия кръг го чака местния любимец Корентен Муте, който спечели с 2:6, 6:3, 7:6, 6:3 срещу Стан Вавринка и предотврати любопитен сблъсък на две от "старите муцуни" в тура, които са вдигали титлата в Париж. Швейцарецът спечели турнира през 2015-а, когато победи на финала Новак Джокович, който пък бе нанесъл една от едва трите загуби на Рафа в надпреварата за цялата му кариера.

Други резултати от мъжкия турнир днес:

Филип Крайнович - Райли Опелка 7:6, 6:2, 6:3

Тейлър Фриц - Сантяго Таверна 7:6, 3:6, 6:3, 4:6, 6:4

Себастиан Баес - Душан Лайович 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Камерън Нори - Мануел Жинар 7:5, 6:2, 6:0.