Световният №89 в тениса Николас Джари получи 11-месечно наказание за употреба на допинг, но самият той твърди, че не е извършил измама, а просто е имал лош късмет.

В кръвта на Джари бяха открити метаболитите лигандрол и станозолол, които са в забранения списък на световната антидопингова агенция.

Наказанието на чилиеца влиза в сила със задна дата. То е от 16 декември 2019-а, като той ще има право отново да играе тенис на 16 ноември тази година.

"Хората трябва да ми повярват, защото има очевидни факи, изнесени от същото ръководно. Споменава се, че съм мамил, което не е вярно. Просто беше лош късмет и неправилна комбинация на хапчета. Трябва да знаеш вида на субстанцията и размера, които откриха в тялото ми. Не съм измамник, защото размера не е достатъчен, за да има ефект. От това, което адвокатът ми каза, разбирам, че става дума и за сол от олимпийски басейн. Освен това, три дни преди да дам положителна проба, минах друг тест, който бе отрицателен. Очевидно са били тези хапчета.

Не мога да приема моята допинг вина. Приемам санкцията. В нея се казва, че не съм бил допингиран и не нарушавам правилата. Тя е налице, защото нося отговорност за това, което е в тялото ми. За жалост това е положението. Трябва да си перфектен, но перфектността не съществува.

Най-много бе навредено на репутацията ми. Аз съм твърдо против измамата. Не съм взимал никакво нечестно предимство в живота ми. Винаги съм опитвал да действам честно - нещо, което дядо ми ме научи още като малък. Измамата не те води доникъде, така че репутацията ми пострада. Плаках, когато научих новината", споделя Джари.