WTA финалите предизвикаха огромно недоволство сред участничките в него, най-вече заради организацията и състоянието на кортовете.

След дълго колебание дали надпреварата да се проведе в Саудитска Арабия, в крайна сметка WTA я прати в Мексико, а това изобщо не се харесва на най-добрите 8 състезателки през сезона.

Надпреварата се провежда в Канкун, а претенциите на участничките са, че заради малкото време за организация са допуснати редица грешки, а най-големият проблем е състоянието на корта.

Всички участнички се обединиха около идеята, че кортът не отговаря на нивото на турнира, топката отскача хаотично, а дори и придвижването по него не е особено нормално.

Световната №1 Арина Сабаленка стартира с убедителна победа с 6:0, 6:1 над Мария Сакари от Гърция, а след това заяви:

"Това е ново ниво на неуважение от страна на WTA. Изобщо не чувствам сигурност в движението си по корта, не може да се играе мач на то ниво тук.

Със сигурност турнирът е един от най-лошо организираните, а WTA тотално ни пренебрегва".

Негативно се изказа и Джесика Пегула, която победи Елена Рибакина със 7:5, 6:2, а след това заяви:

"Няма как да съм щастлива от случващото се тук. Няма изобщо да коментира корта, тук не може да се играе истински тенис. Просто всичко закъсня, организираха турнира в последния момент и резултатите са видими. Това пречи на качеството на тениса".