Четири месеца, след като мечтата на 97-годишният аматьор в тениса Леонид Станиславски се осъществи, той сега се моли да остане жив след военните действия в Украйна.

Само преди дни носителят на рекорда на Гинес за най-възрастен тенисист игра с Рафаел Надал.

"Надявам се да доживее до 100 години, но трябва да оцелея в плашещата обстановка. Войната започна на 24 февруари и досега не е спирала. Стоя вкъщи и имам средства от първа необходимост. Хладилникът е пълен и не излизам никъде

Дъщеря ми Таня е в Полша и иска да ме заведе там, но аз отказах. Не чувам добре и затова спя спокойно. Миналата вечер имаше бомбардировка, а на сутринта отново се чуваше сирената", казва пред "Ройтерс" Стаковски.

Той оцелява през Втората световна война, когато работи като инженер и помага за изграждането на съветски самолети.

"Никога не съм вярвал, че ще трябва да преживея още една война. Майки губят своите деца, а съпруги губят своите синове и съпрузи. Какво е това? Как е полезно? Ние сме в 21-и век и не трябва да има война. Тя трябва да бъде прекратена и да се осъществи примирие", казва украинецът.

За него прекратяването на войната ще е възможност отново да играе тенис и да се яви на световното първенство за ветерани във Флорида следващия месец.

"Тенисът е моят живот и съдба. Играя го на високо ниво откакто станах на 90. Играл съм в чужбина и на световни първенства, както и на европейски. Не се страхувам от никого. Надявам се войната да свърши и да играя отново. Ако стигна до Полша, ще играя там, но все пак реших да остана вкъщи и да чакам", завърши ветеранът.