Бившият британски политик Найджъл Фараж разкритикува организаторите на турнира US Open, които са напът да забранят участие на 20-кратния шампион в Големия шлем Новак Джокович.

Сърбинът най-вероятно няма да може да играе в надпреварата, която започва на 29 август, тъй като не е ваксиниран, а хора без имунизация не могат да пътуват към територията на САЩ.

Според Фараж тук вече не става дума за опазване на здравето на насилието, а за осъществяване на контрол от правителството.

"Тук вече не става дума за здраве, а за контрол. Правителството решава как трябва да живееш живота си, както трябва да правиш и какво не. Всички знаем, че когато вирусът дойде преди две години, беше нещо ужасяващо. Научихме как да се справяме с него. Вече има лекарства. Няма значение колко пъти си ваксиниран, защото пак може да хванеш ковид. Така че става дума за контрол и трябва да се борим здраво срещу това", каза един от инициаторите за Брекзит.

Фараж, който е приятел на семейство Джокович, е на мнение, че световният тенис вече е пълен хаос с тези си решения.

"В началото на годината на Australian Open Джокович беше под домашен арест и му забраниха да играе. След това "Уимбълдън" забрани на руснаците да играят и турнирът ще е без ранкинг точки. А сега US Open пуска руснаците и забранява Джокович да играе. Няма медицинска причина за това", каза британецът.