Турнирът по тенис US Open, който по традиция е четвърти от Големия шлем в програмата на всеки сезон, още не е отменен.

Решението за това ще се вземе едва през юни, разкриха организаторите, които изчакват развитието на ситуацията с пандемията в САЩ и по конкретно около Ню Йорк, където е надпреварата.

Асоциацията на американския тенис вече се обърна за консултация към здравните служби в страната, за да знае какви са перспективите и прогнозите.

Засега турнирът остава от 31 август на кортовете на Флъшинг Медоус, които в момента са превърнати в нещо като полева помощна болница. Комплексът "Били Джийн Кинг" осигурява 450 легла (но не за пациенти с коронавирус) и по 25 000 порции храна на ден за хора в нужда.

В Ню Йорк починалите с положителна диагноза за Covid-19 са над 10 000, а изолацията на града е удължена поне до 15 май.

"Вариант с турнир без публика е неприемлив - призна Майк Доус, директор на надпреварата. - Това е единственото, което не обсъждаме като възможност.

Всичко останало не е изключено. Няма да бързаме с решението, то ще е повлияно от мнението на експертите от здравните служби.

Но мачове без зрители противоречат на представата ни за това, което ние искаме тенисът да представлява.

Все пак времето е на наша страна, US Open е едва четвъртият от турнирите от Шлема, което е някакъв позитив за нас. През юни ще имаме решение."