Не и не! Серина Уилямс отново няма да стигне до титла №24 в Големия шлем, след като Виктория Азаренка я спря на полуфинала на US Open. Непримиримият боец от Беларус намери сили за обрат след 1:6 в първия сет за фаворитката, за да победи с 6:3, 6:3 и да върне времето назад към най-добрите си години.

Това бе първи полуфинал Шлема за Азаренка от 7 години, но тя демонстрира невероятна форма след рестарта на сезона. Виктория помете конкуренцията на Western & Southern Open - Мастърс надпреварата в Ню Йорк преди US Open. Сега записа шест поредни победи и е на финал, търсейки втора поредна голяма титла за 3 седмици.

Уилямс отново ще трябва да чака... Американската звезда ще навърши 39 години след 15 дни и кой знае колко шансове ще има още за титла в Шлема, която ще я изравни на върха с Маргарет Корт по този показател. Серина е на кота 23 от 2017-а, когато вдигна трофея на Откритото пъренство на Австралия, но рекордният, бленуван триумф така и не идва.

Нещата вървяха отлично за нея след убедителен първи сет, а и историята бе опора - Серина бе спечелила 18 от 22 срещи преди тази с Азаренка.

Но леки проблеми в глезена се усетиха още във втория сет, а в третия се наложи дълъг медицински таймаут и тежка превръзка на мястото.

По това време психологически предимството вече бе за тенисистката от Беларус, който водеше с пробив в решаващата част.

Снимка: AP/БТА

Тя довърши професионално работата срещу видимо затруднената в движенията си Уилямс.

"Трябваше да изляза от дупката, в която бях попаднала, но намерих сили и ето ме тук - почти се разплака Азаренка след победата. - Дано съм дъхновила някого, не се отказвайте, можете всичко".

Тя изживя големи лични проблеми, след като роди детето си преди няколко години. Води дълга битка в съда за попечителство, мина през домашно насилие и проблеми с партньора си, за да се завърне победно на корта в тази толкова странна и объркана 2020-а.

На финала я чака Наоми Осака, която изпълни заканата си и ще сложи 7 предпазни маски с имената на жертви на насилие на расова основа. Толкова са мачовете в турнира, ако играеш в последния за титлата.

Наоми победи със 7:6, 3:6, 6:3 Дженифър Брейди, за да стигне до финала на турнира, който спечели преди 2 години (в скандален финал срещу Уилямс). Тя носеше на влизане в корта маската си с името на Филандо Кастил - пореден символ в кампаниите на движението Black Lives Matter.

Преди него, на маската на Наоми за предишните мачове от турнир бяха изписани Бриона Тейлър, Илая Маклейн, Ахмуд Арбъри, Трайвон Мартин и Джордж Флойд.

Очаква се се да видим кое ще е седмото име за финала в събота вечерта, когато насреща ще е играещата на изключително високо ниво Азаренка.

Снимка: AP/БТА