Цветана Пиронкова продължава да прави истински фурор, като намери място на осминафиналите на US Open след три години далеч от корта.

Българката победи световната №24 Дона Векич от Хърватия с 6:4, 6:1, като това й отне само час и 4 минути.

Цвети изигра поредния си брилянтен мач в Ню Йорк, като почти безгрешно успя да се справи с хърватската си съперничка, която бе категоричният фаворит преди мача. Все пак българката затвърди традицията, като постигна четвърта победа над Векич и отново не й даде сет.

Така въпреки трите години извън корта, Пиронкова се завърна с гръм и трясък, като изравни най-доброто си постижение на US Open - осминафинал.

Там нейна съперничка ще е победителката от мача между американката Мадисън Кийс и французойката Ализе Корне.

С играта си в Ню Йорк, Цвети накара целия тенис свят отново да говори за нея. Тя роди през 2018-а, след това се отказа от тениса, преди сензационно да обяви завръщането си за настоящия US Open, в който пише страхотна приказка.

Тя вече взе скалпа на две поставени съпернички и сякаш няма какво да я спре да го направи трети път.

Първият сет започна равностойно, като двете си размениха по гейм на нула. Макар Цвети да играеше с превързано ляво бедро, не изглеждаше това да влияе особено на движението й по терена.

Все пак първите притеснения за Пиронкова дойдоха в четвъртия гейм, когато Векич стигна до брейкбол, но с отлично пласиран уинър българката успя да се измъкне от ситуацията, за да изравни за 2:2 гейма. Двете размениха още по гейм, за да дойдат и драматичните моменти в този сет. Две непредизвикани грешки на Векич бяха добре дошли за Пиронкова, която се възползва по прекрасен начин и проби.

За съжаление следващият гейм стартира с 40:15 в полза на хърватката. Пиронкова успя да изравни до 40:40, но с помощта на мрежата Векич все пак върна пробива.

Размяната на пробиви обаче продължи, като отново сериозно колебание в играта на хърватката се оказа от полза на Цвети. Векич направи две двойни грешки, а нервите взеха връх, когато тя удари ракетата си от корта.

Това не й помогна, защото Цвети осъществи нов пробив, а след това го затвърди безпроблемно, за да затвори сета с 6:4.

Нервите от края на първия сет не напуснаха Векич и в началото на втория. Хърватката играеше с голяма доза агресия, а това водеше до редица непредизвикани грешки.

Двете размениха по гейм, но в третия спокойствието и умната игра на Цвети отново се оказаха решителни.

Тя връщаше всеки удар на Векич, която изкара няколко наглед лесни топки в аут и даде точка за пробив на Пиронкова. Хърватката започна истерично да крещи "Всеки път, всеки път", а след крясъците й последва двойна грешка, която означаваше и пробив за Пиронкова.

В тези мигове изглеждаше, че българката е тоталната господарка на корта, най-вече що се отнася до психическия компонент от играта.

Векич сякаш се предаде, като Цвети Пиронкова затвърди пробива си безпроблемно на 15, а след това стигна до нов пробив и поведе с 4:1.

В този гейм хърватската й опонентка просто удряше със сила, без особена идея, като сякаш просто искаше да излее агресията си по топката, а не да се върне в мача.

Това направи оставащите два гейма за Цвети доста лесни. Българката спечели подаването си за 5:1, след което нов пробив й донесе победа в сета с 6:1, и съотвено в мача.