Традиционният турнир на най-талантливите млади играчи в тениса - NextGen сериите, отново ще бъде поле на експерименти за правилата.

И тазгодишното издание, което ще се проведе от 8 до 12 ноември в Милано, ще бъде в експериментален формат с доста иновации.

Както знаем, тенис шефовете от няколко години усилено търсят тези промени, които да направят тениса по-гледаем спорт сред изчезващата му млада аудитория, която предпочита по-кратки и атрактивни спортни формати.

Тази година за турнира на талантите в Милано се класираха следните играчи: Холгер Руне (Дания), Лоренцо Музети (Италия), Джак Дрейпър (Великобритания), Брендън Накашима (САЩ), Йиржи Лехечка (Чехия), Чун-син Ценг (Китайско Тайпе), Франческо Пасаро (Италия) и Доминик Шрикер (Швейцария).

Подобно на предишните три издания, те ще играят във формат три от пет сета, но всеки от тези сетове ще се играе до 4 гейма. Първият играч достигнал четири гейма печели, а при 3:3 следва тайбрек.

Освен това отделните геймове се печелят от точката след 40. Дори и при равенство 40:40 предимство няма да има, което означава, че няма как един гейм да продължи повече от седем точки.

Както добре знаем, преди година организаторите позволиха на играчите да получават съвети от треньорите по време на мача, както и на публиката да се движи.

Новите иновации ще имат за цел още повече да минимализират времетраенето на отделните мачове.

Те включват по-кратка загрявка, по-редки смени на полетата, по-кратки паузи за тоалетна и най-съществената промяна - само 15 секунди между края на точката и следващия начален удар.

Това ще се прилага за всяка точка, в която няма разиграване, независимо дали тя приключи с ас, двойна грешка, ретур уинър или грешка от ретур.

Ако сервиращия не играе втори път с топката, то той ще има едва 15 секунди да сервира.

Всички тези промени са експериментални само за NextGen сериите, но ако се окажат удачни, те могат да бъдат приложени и за постоянно в правилата на играта.