Новак Джокович не получи подкрепа от най-важните си колеги за новата си кауза със създаването на Съюз на играчите.

Рафаел Надал и Роджър Федерер не застанаха на страната на световния №1 в каузата му, с мотива, че моментът изобщо не е подходящ за разединение в тениса.

Световният №1 разпрати подробния план на организацията на всеки играч от тура, като използва шанса да разговаря и с тези негови колеги, които се готвят за старта на US Open.

Идеята на новия съюз е играчите да имат право на решения относно основните проблеми в тениса. В момента съществува Съвет на играчите, който обаче по никакъв начин няма думата, когато АТР взима решения.

Ноле се надяваше на подкрепата на Федерер и Надал, защото зад тримата големи в тениса щеше да застане всеки друг играч.

Сега ситуацията изглежда далеч по-сложна, като може да се стигне до сериозно разединение.

Федерер и Надал, които не са в Ню Йорк и няма да участват на US Open, изразиха позицията си чрез социалните мрежи.

Матадора сподели своята, а малко по-късно Федерер сподели поста му и изрази пълното си съгласие.

"Светът живее в трудна и сложна ситуация. Лично аз вярвам, че тези времена трябва да бъдат спокойни и всички ние да работим заедно в една и съща посока. Време е за обединение, не за разделение", написа Надал.

"Съгласен съм, Рафаел Надал. Това са несигурни и предизвикателни времена, но аз вярвам, че за нас е много важно да се обединим като играчи. Спортът трябва да се обедини и да посочи пътя напред", добави Федерер.

Противник на идеята на Ноле е и Анди Мъри, а зад него застанаха останалите британски играчи, като вече се формира сериозен фронт против намеренията на сърбина.

Според Джокович обаче няма никакви пречки. "Нашата сигурност е 100-процентова и ни е разрешено да сформираме тази асоциация на играчите. Това не е съюз. Това е асоциация на играчите. Така че ние не правим бойкот. Не сформираме паралелен тур", отговори на критиците световният №1.