Новак Джокович за пореден път открито израззи мнението си по кауза, която от доста години е подхванал.

Световният №1 започна да говори за преструктуриране на ръководните органи в тениса, дори опита да учреди нов паралелен съюз, ръководен от играчите, но сякаш със съсредоточаването му върху победите и рекордите на корта, някои от другите начинания останаха на заден план.

Една от основните болки на Ноле е, че макар тенисът според мнозина да е третият, а при всички положения в топ 5 на най-популярните спортове в света, не са много хората, които на реално се издържат от практикуването му.

Не е тайна, че в ярък контраст от звездите - милионери, са играчите извън топ 150 на ранглистата, които задължително трябва да търсят допълнително финансиране, за да успяват да обикалят по различните турнири, а понякога и това не е достатъчно.

Ноле отново заговори по тази болна за него тема в интервю пред ESPN, като заяви:

"Повечето играчи в света изпитват сериозни финансови затруднения. Тези, които имаме финансовото спокойствие всъщност сме сериозно малцинство в световния тенис.

Напълно съм наясно с това какво се случва, защото и аз съм си проправил път към първото място като всеки друг и знам как беше в самото начало.

Знам колко е непосилно да покриваш разходите си, ако нямаш богат спонсор или стипендия от федерация. А 90% от колегите ми не разполагат с подобни неща.

Първото е, че едва покриваш разходи за турнирите. Говорим за самолетни билети, хотели, храна. А след това очакваме и тези хора да имат треньори и физиотерапевти, просто е невъзможно.

Днес съм един от хората със силно влияние в тениса и съм решен да се боря за по-добри условия за играчите. Преди всеки турнир чета колко ще спечели шампиона, но никой не говори реално колко ще спечели някой квалификант и реално колко хора в света се издържат от тенис.

Според мен са по-малко от 400. Говоря общо за мъже и жени. Това е провалът на съвременния тенис. Не са много хората, които се интересуват от това. Признавам си, че аз започнах да мисля по темата едва, когато се утвърдих на върха".