Британецът Камерън Нори, който зачеркна мечтата на Григор Димитров, стигна и до титлата от Мастърс турнира в Индиън Уелс.

26-годишният магистър по социология, който доскоро се раздвояваше между образованието и тениса, победи на финала Николоз Басилашвили с 3:6, 6:4, 6:1 в близо двучасова битка. Репортаж от срещата и видеа с най-интересното от надпреварата в калифорнийската пустиня - ТУК.

Левичарят Нори елиминира Димитров на полуфинала в събота, когато нашите надежди бяха, че най-опитният от четиримата останали в турнира тенисисти - а именно българинът, ще съумее да пробие до трофея. Вместо това за първи път в историята той пада в ръцета на британец.

В класическата надпревара, наричана Рай на тениса, Анди Мъри, Тим Хенман и Грег Руседски са губили финали, но никога не стигаха до триумф. Нори е първият представител на Великобритания, който го прави. От днес той е вече и №16 в световната ранглиста, първа ракета на страната си и с шансове да попадне сред осемте за Финалния ATP турнир за годината.

Роден в Южна Африка, с родители - шотландски баща и майка от Уелс, Нори е гражданин на света с доста широк мироглед. Той избра да учи в Университет, докато пробиваше в тениса, защото искаше "да си осигури нормален живот, дори, ако не е достатъчно добър за професионалния спорт".

И така първите му години в тура минаха по-различно от тези на останалите млади играчи, често пропускаше надпревари и пътувания, за за има време за лекции и изпити.

Вероятно най-вече заради това проби късно, като 2021-ва е най-силната му година. Вече изцяло концентриран в турнирите, Камерън е решен да играе до 30, а после... С образованието си да продължи в други поприща.

"Никога не съм мислил, че ще стигна до Мастърс титла. Дори да съм в топ 100 на ранглистата бе постижение, но сега виждам тениса по друг начин. Седя тук, където са били такива шампиони... Невероятно!", призна след триумфа си. Посвети го на родителите си.

Новият шампион отново показа невероятна енергия и мотивация, каквито са отличителните черти на представянето му през цялата година и конкретно през изминалите 10 дни в Калифорния.

Той проби рано в първия сет, но допусна два брейка във втората половина и го загуби. Във втората част първи удар нанесе грузинецът, но рибрейкът дойде веднага за 2:2. Нори проби на нула при 5:4 и шокира Басилашвили, за да изравни сетовете. Финалът не разочарова, бе интригуващ и зрелищен, като и за двамата това бе огромният шанс за първа наистина значима титла в кариерите.

В третия сет британският левичар игра много силно и бе много по-свеж. Нори проби за 2:0, а после спаси три брейкбола, за да го затвърди. При 4:1 нанесе нов удар на подаването на Николоз, след което връщане назад за грузинеца нямаше.

Снимка: Getty Images