Невероятно е, но не минава ден без скандал около тенисистите, подготвящи се в странни условия за първия голям турнир на 2021 г. - Откритото първенство на Австралия. Новият такъв е около Даяна Ястремска, която е в Мелбърн, въпреки че ... няма право да играе на Australian open.

Украинката, номер 29 в световната ранглиста, бе наказана на 7 януари за позитивна допинг проба с анаболна субстанция. Тя обжалва санкцията пред Международната тенис федерация (ITF), като планира да го направи и пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Но нейният апел пред ITF бе отхвърлен в петък, а се оказва, че въпреки това Ястремска е в Мелбърн, в един от хотелите на тенисистките за турнира и сред тези под най-строга карантина.

Абсурдите са много - тя някак е включена в списъка за един от чартърите, излетял от Абу Даби за Мелбърн. На нейния полет обаче е имало човек, който дава позитивен тест при пристигането и украинката става една от 72-мата състезатели, треньори и хора около надпреварата, които са изолирани при най-строги мерки вече втора седмица заради близък контакт със заразен.

Така тя не може да излиза и да тренира, а всъщност не би следвало да има такава възможност и след приключването на карантината - по правилата на ITF, състезател с наказание за допинг да не играе на определен турнир, не може да бъде допускан до комплекса за тренировки в дните преди него.

Изобщо не е ясно как и защо е пътувала Ястремска, дори да се е надявала на успех на жалбата си. Ако апелът бе одобрен от Международната федерация, той пак трябваше да мине през Антидопинговата агенция WADA и трудно можеше да се очаква да бъде вдигнато наказанието до 8 февруари, когато започва Australian open.

Скандалът разпали изказване на Ричард Ингс, който е доскорошен шеф на австалийската антидопингова агенция, а сега е консултант на Тенис Австралия - местната федерация.

"Това не биваше да бъде допускано, тя изобщо няма какво да прави тук и не биваше да пътува - каза експертът. - Ако изслушването бе преди да отлети, и бе с положителен за нея изход, тогава приемам. Но не и да лети с останалите състезатели, да се настани в хотела при тях, когато е наказана и отстранена от състезания.

Освен това ние плащаме за нейното пътуване и престой, поели сме пълната карантина на всички тенисисти като разход. Това е направо обидно за австралийския тенис. Защо се плащат разходите на някой, който е тук без право да играе?! Тя на почивка ли е дошла в Австралия? Въпреки, че и в това няма смисъл, тъй като седи затворена в една хотелска стая..."

Двама от най-популярните спортни водещи в страната - Дейвид Лоу и Катрин Уитакър, повдигнаха темата в своето радиопредаване в неделя вечерта.

"Никой не може да обясни защо Ястремска е в Австралия, как е попаднала в списъците за пътуване и престой - каза Уатикър. - Видях нейни снимки с Кузнецова, Кербер и Кирстеа от полета им, някои от тях не носят дори маски. Пътуват като на ваканция. Всичко това е ужасно обидно за усилията, които се правят да има изобщо турнир."

"Наказан състезател, който изкарва 20 дни на разноски на нашата тенис федерация, знаейки, че няма право да играе - това е пълен абсурд!", изригна и Лоу.