Сръбският тенисист Виктор Троицки изригна мощно срещу условията на карантината в Мелбърн, в която са участниците на Откритото първенство на Австралия.

То започва на 8 февруари, но вече десетина дни играчи, треньори, съдии и други лица, които ще бъдат на надпреварата, са в хотели в Мелбърн и Аделаида, в задължителния за страната карантинен период.

Вече 10 положителни теста за коронавирус на хора от антиковид балона поставиха в по-строга изолация над 70 човека.

Скандалите са ежедневие, като от едната страна са претенциите на асовете, че не тренират нормално и нямат възможност да излизат.

От другата са аргументите на организаторите, че само така може да се проведе първият за годината турнир от Големия шлем.

"Пълен ужас, пълен хаос! - реагира Троицки на случващото се пред сръбското издание "Спортски Журнал". - Ако знаех, че ще сме в такива условия, изобщо нямаше да идвам в Австралия. Направих големи усилия и жертви, за да съм тук. Не виждам смисъл, това не е нормална среда за спортисти.

14 дни затворен, не тренирам, не излизам, нямам въздух. Какъв Голям шлем?! Как очакват да издържа пет сета на корта без подготовка? Всичко това е един голям провал."

Световният номер 202 мина през три квалификационни мача в Доха, за да стигне до Мелбърн и основната схема на Australian open.

Неговият приятел, сънародник и световен №1 - Новак Джокович, също открито показа неудоволствие от случващото се, като дори написа писмо с искания от името на играчите. Той обаче е при по-различни условия и с привилегии, настанен в Аделаида.