Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на турнира от сериите WTA 1000 в Маями след нов маратонски мач - 7:6, 3:6, 6:3 над Марта Костюк от Украйна. Двете останаха на корта 2 часа и половина в един от последните двубои от програмата изобщо за деня сряда, продължил до рано сутринта българско време във Флорида.

Пиронкова отново показа характер в много сложни моменти срещу един от големите таланти в женския тенис. 18-годишната Костюк мина през емоции, истерия, контузия, след това ренесанс на корта и много силна игра, но срещна непоклатимата българка, която е преродена след завръщането си на корта миналата есен.

Цвети отново взе мач на нерви и безкрайни обрати, каквито са често явление в женския тенис.

Само в първия сет пробивите бяха общо шест, като Пиронкова загуби подаването си за 1:3, направи рибрейк веднага, а после поведе с 4:3, но не успя да затвърди на свое подаване. При 6:5 отново тя имаше инициативата и сервираше за сета, но допусна пробив №6 в тази първа част и тайбрек. Тайм спечели със 7:4 и 52-минутната драма завърши с хепиенд.

Във втория сет Костюк поиска медицински таймаут, имаше травма в бедрото и сякаш не се движеше свободно. Въпреки това изведнъж събра сили след прекъсването и заигра най-добрия си тенис, пробивайки общо три пъти подаването на Пиронкова за 6:3 в нейна полза.

Изглеждаше, че по-младата с цели 15 години тенисистка взима предимство в късния като време и маратонски като продължителност мач, но... никога не отписвайте характера на Цвети.

Тя отново се върна в играта, проби още на старта на третата част, направи го отново за 4:1, допусна един рибрейк за 4:3 и нататък на корта настана хаос.

Пробив след пробив, като при 5:3 за българката Костюк сервираше да остане в мача, но не и се получи - осми пробив на Пиронкова в мача и победа!

В следващия кръг първата ни ракета ще се изправи срещу световната №8 Арина Сабаленка от Беларус. Тя никога не е играла срещу 22-годишната състезателка, но във формата си от 2021 г. може да гледа с оптимизъм към сблъсъка.

Пиронкова е с 8 победи за годината в 10 мача, а в Маями вече победи една тенинистка от Беларус - Олга Говорцова в квалификациите.

Цвети вече си осигури прогрес от 16 места за ранглистата, а още една победа във Флорида ще я прати около ръба на завръщане в топ 100.

Нещо, което при появата на корта след тригодишна пауза през 2020-а изглеждаше немислимо.