Маргарет Корт продължава да е най-успешната жена в тенис историята със своите 24 титли от Голям шлем, завоювани през 60-те и началото на 70-те.

Тя също така безспорно е сред най-успешните австралийки в историята на страната, не само що се отнася до спорта.

В последните години обаче Маргарет Корт е обект на ужасно много критики, а в даден момент бе и "обществен враг" №1 в родината си. Изглежда, че и в следващите дни това ще е така.

Причината за масовите критики към Корт е, че тя неведнъж е изразявала мнение против еднополовите бракове, също така не един или два пъти е правила публични хомофобски коментари, най-вече за много от дамите с обратна сексуална ориентация тениса.

Най-популярните й публични изказвания са: "Тенисът е ужасен, напълни се с лесбийки", както и "Трансджендърите са творение на дявола". В миналото тя също така открито е подкрепяла Апартейда в ЮАР. При една от честите си визити тя публично заявява: "Харесвам ЮАР и начинът, по който страната се справя с расовите си проблеми".

Днес Маргарет Корт отново разбуни духовете, защото правителството съобщи, че на Националния празник на Австралия на 26 януари, тя ще получи най-високия орден в страната - Орденът на Австралия.

Това веднага предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, като любопитното в случая е, че не става въпрос само за обикновени жители и личности от светския живот, а за политици от най-високо ниво.

Такъв например е Дан Андрюс - премиер на щата Виктория, който е сърцето на австралийския тенис най-вече със столицата си Мелбърн.

"Не бих дал дори кислород на това човешко същество със сбъркани възгледи. Но ето, че в тази страна има хора, които биха й дали този велик орден. Нека ви кажа нещо, титли в тениса не дават право да пръскаш омраза в обществото", написа той.

Лидерът на опозиция в австралийския парламент - Антъни Аланис, също изрази недоумението си.

"Маргарет Корт вече получи по-нисък орден за спортни постижения през 2007-а. За какво по точно ще я наградим този път, за прекрасните й човешки качества ли?"

Маргарет Корт не среща нужното за успехите си уважение и в тенис средите, като в последните сезони, около провеждането на Australian Open винаги започват кампании за преименуването на втория по големина корт в Мелбърн, който носин нейното име.

Джон Макенроу, Мартина Навратилова и Серина Уилямс са най-големите й критици в света на тениса.

След края на кариерта си Корт ежеседмично пробовядва в църкви из цялата страна вече повече от 40 години, а с организирани от нея кампании е осигурена помощ за много различни каузи, свързани с хора в нужда.

Именно по време на много от проповедите си тя е критикувала хомосексуалната ориентация, а в своя защита Маргарет Корт бе заявила: "Няма как да лъже с библя в ръка, просто изразявам моето мнение такова, каквото е".