Новак Джокович попадна в официалния списък с участници на започващия в края на август US Open.

Това попадане в списъка обаче е пълно с условности и не означава непременно, че сърбинът ще участва на турнира, защото към момента САЩ и Канада не допускат неваксинирани чужденци на територията си.

На няколко пъти Новак Джокович заяви, че позицията му относно ваксините остава непроменена, той няма намерение да си слага такава. Сърбинът също така обяви, че напълно ще се съобрази със законите на страните отвъд океана и вероятно няма да пътува при сега действащите мерки.

Така той ще избегне кошмарния сценарий от Австралия в началото на годината, където отново получи разрешение от организаторите, но това не означаваше "зелена светлина" от граничните власти.

Нещо подобно се случва и в момента. Новак Джокович има разрешение от Американската тенис асоциация, която го включи в списъка с участници, но организацията няма влияние върху това как всеки тенисист влиза на територията на САЩ.

Заради това USTA побърза да уточни, че оттук нататък всичко зависи от самия тенисист и неговия ваксинационен статус или от законите на САЩ и противоепидемичните мерки. На този етап обаче няма изгледи да има промяна и в двата казуса.

Ако Новак Джокович не отпътува за САЩ то той ще съобщи решението си в нужните срокове и съобразно правилата на негово място в основната схема ще бъде включен друг състезател.

На този етап България има само един сигурен участник в оснвоната схема на US Open, като това е Григор Димитров, който ще е поставен под №18 в основната схема.

Други трима българи обаче ще се включат в квалификациите.

Това са втората ни ракета при мъжете - Димитър Кузманов, както и първите ни две ракети при дамите - Виктория Томова и Изабела Шиникова.