Ига Швьонтек отмести от пътя си поредното препятствие - американката Джесика Пегула бе победена с 6:2, 7:5 на полуфинал в Маями, за да стигне полякинята до втория си пореден финал от турнир WTA 1000.

Преди 10 дни Ига спечели надпреварата в Индиън Уелс, а сега е на един мач от това да направи Слънчевия дубъл - така наричат двете състезания в най-слънчевите щати, които са един след друг в рамките на месец, на двете крайбрежия на страната.

Щефи Граф (1994 и 1996 г.), Ким Клайстерс (2005 г.) и Виктория Азаренка (2016 г.) са трите жени в тениса, които са го постигали. Това е изключително сложна и маратонска задача - да спечелиш 6 мача за 12 дни в Индиън Уелс, Калифорния, на следващия ден да си във Флорида и, само 48 часа след финала, да започнеш нова серия от шест мача, която пак да затвориш с титла.

Но Ига е на един двубой да го направи.

Полякинята от понеделник ще е №1 в ранглистата, независимо от изхода на финала. Тя прави невероятна година, игра полуфинал в Мелбърн на Откритото първенство на Австралия, спечели и трофея в Доха, за да дойде титлата в Индиън Уелс.

На финала я чака Наоми Осака, която отстрани с 4:6, 6:3, 6:4 Белинда Бенчич в другия полуфинал. Това е първа поява на японката на мач за титлата в Маями, но и общо четвърти на ниво турнир WTA 1000.

Осака не бе стигала до какъвто и да е финал от победния за нея мач в Мелбърн на Australian open 2021.

След огромния спад в ранкинга, причинен от отказването от турнири в почти цялата минала година, Наоми се връща в топ 40 от понеделник.

Тогава тя ще е или №36 (при загуба от Ига), или №31 при победа във финала.