Лошите новини около травмата на Рафаел Надал продължават, след като вече е ясно, че 20-кратният шампион в Големия шлем няма да играе поне до януари. Той има рядкото заболяване Синдром на Мюлер-Вайс, което го мъчи от далечната 2005 г., като с възрастта става по-обострено и причинява по-сериозни проблеми.

Оказва се, че Рафа не може да оперира ходилото, където е травмата. Това съобщи един от най-популярните в спорта лекари - ортопедичният хирург д-р Жилбер Версие, който е медицински мениджър на "Тур дьо Франс", а работи и с организаторите на "Ролан Гарос".

В интервю за френския в. "Екип", специалистът обяснява:

"Този специфичен проблем понякога се появява по рождение, а друг път след дългогодишни интензивни натоварвания на стъпалата. Големият натиск прави така, че костта постепенно "е умъртвена".

Това е бавен процес и по тази причина е много лесно дълго да бъде бъркан с обикновена болка от претоварване. С течение на времето болката става все по-силна.

Операцията е вариант, но само в случай, че пациентът се придвижва трудно или изпитва много силна болка. Доколкото знам, Надал не е в такъв етап от заболяването. Ако Рафаел реши да се оперира сега, той ще се възстанови и ще може да ходи, но не и да тича в динамиката на професионалния спортист.

Други варианти от хирургична гледна точка са изрязване на част от костта или добавянето към нея на костна тъкан. И в двата случая със спортната кариера е свършено."

Така алтернативата е почивка и терапия на мястото, като се търси ефект да се намали болката и да се дозират натоварванията в следващите месеци за тенисиста.