Решението "Уимбълдън" да не носи ранкинг точки дойде в отговор на санкцията от организаторите да не допускат играчи от Русия и Беларус.

ATP до голяма степен ощети голяма част от състезателите по този начин, тъй като уточни, че всички, които са спечелили точки от миналогодишния "Уимбълдън", ще ги загубят през тази година.

Това означава, че тези играчи нямат механизъм, при който да защитят постигнатото от 2021 година. Тези, които са се представили най-силно, ще загубят най-много точки след края на тазгодишната надпревара в Лондон.

Безспорно най-прецакан от цялата ситуация е Новак Джокович, който въпреки че е против санкциите срещу Даниил Медведев и компания, ще трябва да се раздели с 2000 точки от актива си. Това със сигурност означава, че руснакът ще стане №1 в ранглистата в средата на юли, когато приключва турнира.

Другият сериозно ощетен е италаинецът Матео Беретини. Световният №10 не само ще загуби 1200 точки, които заработи с достигането си до миналогодишния финал. Той сега умишлено пропусна "Ролан Гарос", за да се готви именно за надпреварата в Лондон. Рискът му ще се окаже фатален за присъствието му в топ 10, а свличането ще е голямо.

Унгарецът Мартон Фучович, който игра четвъртфинал през миналата година, вече изрази възмущението си от решението.

"Без ранкинг точки през тази година означава, че губим миналогодишните и нямаме шанс да ги защитим? Сериозни ли сте, ATP? От 60-и в света ще падна до 130-и. Благодаря ви", написа гневният унгарец, който преди година загуби четвъртфинала от Джокович. С по 360 точки ще се лишат още Феликс Оже-Алиасим и Карен Хачанов.

Не трябва да забравяме и двамата полуфиналисти от "Уимбълдън" 2021. Полякът Хуберт Хуркач и канадецът Денис Шаповалов ще загубят по 720 точки.

При жените финалистката Барбора Крейчикова губи най-голям актив, след като падна на финала срещу отказалата се от тениса Ашли Барти.

Нейната сънародничка Катерина Синякова, която загуби на полуфинал, също няма да е доволна от решението.