Карлуш Рамос, съдията на стола край корта на финала при жените на US Open, за първи път проговори след скандалите в съботния мач.

Португалецът бе обиждан от Серина Уилямс, наречен "крадец" и "лъжец", след като присъди три поредни нейни нарушения - първо наказано с предупреждение, после с точка, а накрая и с присъден гейм за съперничката Наоми Осака.

Рекордьорката по титли в Големия шлем загуби финала, а светът не спира да обсъжда изказванията на Серина за сексизъм и расизъм в тениса.

"Чувствам се добре, предвид обстоятелствата - коментира Рамос пред "Трибуна Експресо" в родината му. - Естествено, това бе една неприятна и нежелана от никого ситуация.

Но не си мислете, че има идеално съдийство в тениса. Нямам притеснения от отсъжданията си. Не се притеснявайте за мен, психиката ми няма да пострада.".

Колегите на Рамос обаче обмислят бойкот, защото им е писнало да "бъдат хвърляни на кучетата", както се е изразил неназован топ съдия пред английския в. "Таймс".

Същият източник казва, че реферите нямат никаква подкрепа от асоциациите, които ръководят играта, както и право да взимат отношение и да дават мнение по отсъжданията си в отделните мачове.

Той твърди, че в Китай през следващите седмици ще има среща на арбитрите, които искат да основат свой синдикат.

Първото му действие изглежда ще е да бойкотира мачовете на Серина Уилямс след "недопустимото и за принципите на тениса поведение" на финала в Ню Йорк.