Австрия остава част от турнира ATР Cup, въпреки оттеглянето на първата си ракета Доминик Тийм, пише в официалния сайт на турнира.

Очакваше се, че първата резерва България ще замести отбора на Австрия, както и гласят самите правила на ATP за определянето на участниците в турнира.

Всяка страна участва благодарение на ранкинга на първата си ракета. Именно заради това Швейцария и Франция няма да участват, защото Роджър Федерер и Гаелф Монфис се отказаха, а вторите ракети на двете страни нямат достатъчно висок ранкинг.

Същото нещо се предполагаше, че ще се случи с Австрия след отказването на Тийм, защото втора ракета на страната e Денис Новак, който дори не е част от първите сто, а е №119 в света.

В новината за оттеглянето на Тийм, от ATP Cup изрично са подчертали, че Австрия остава участник в турнира, което е доста странно решение. По същата логика Федерер можеше да заяви участие, за да включи Швейцария в турнира и изобщо да не пътува за Австралия, както ще направи Тийм.

Оказа се, че в правилата на АТР Cup има уточнение, че ако една страна вече е била част от жребия и е регистрирана за участие, при отказ на първата ракета, тя може да участва с втората си ракета, стига тя да е част от първите 200 на света.

Така България поне на този етап няма да бъде част от надпреварата, макар вчера да се появиха именно такива надежди, а дори от родната федерация да изразиха мнение, че трябва да бъдат включени. Единственият вариант е да има отказ на Гърция или Грузия.

Освен това, ако родният тим бе заел мястото на австрийците, щеше да е в доста тежка, но интересна група с Русия, Италия и Австралия, а именно с мач между Даниил Медведев и Григор Димитров щеше да бъде открит турнира ATP Cup.