Борис Бекер е в познатите води на скандала, след като една наглед невинна негова реплика по време на мача между Новак Джокович и Мартон Фучович (3-0 сета), се оказа обект на критики и обвинения.

Легендата на тениса и любимец на публиката на "Уимбълдън" бе гост коментатор на срещата за BBC, а в едно от прекъсванията между геймовете камерите се спряха на красивата Анет Божормени, годеницата на унгарския играч.

Главният коментатор на мача Джон Инвърдейл я представи на зрителите, а Бекер се включи:

"Унгарците казват, че техните жени са най-красиви. Не съм сигурен дали е така, но тя определено е много красива".

И се започна... Стефани Хилборн, която е директор на организацията "Жените в спорта", насочи пръста на обвинението към немската тенис легенда в специално изявление по темата:

"Нашата организация от години работи за това да се промени културата на възприемане на жените в спорта и около него. Ако двама мъже спокойно могат да си говорят така за една жена пред милионна аудитория, значи не сме постигнали много. Трябва да се разбере най-после, че всяка такава реплика удря много тежко по психиката на една жена, а и влияе на аудиторията, която чува това."

Медията BBC реагира и защити своите коментатори, като нарече изреченото от Бекер просто "добронамерен коментар без никаква идея да обиди когото и да било".

"Изглежда всичко в наши дни се нагорещява до отвъд точката на кипене - вдигна рамене големият Джон Макенроу, който ден по-рано пък бе обвинен за коментара си, че психиката на младата британка Ема Радукану просто не е издържала на напрежението. - Особено сега, когато Наоми Осака не е тук на "Уимбълдън" по причините, които всички знаем. Очевидно трябва да сме особено внимателни с всичко, което говорим.

Не мисля, че Бекер имаше някакъв лош умисъл, когато каза това, което каза..."

Самият Инвърдейл също е обект на много критики, защото понякога в коментарите си използва шеги, очевидно не в тон със свръхчувствителната среда на нашето време.

Той нарече Ник Кирьос "герой от "Книга за джунглата" преди няколко години с идеята да сравни характера му и борбеността на корта с някои от героите там. Самият австралиец хареса това и не бе против, но куп организации и медии създадоха скандална ситуация и обвиниха коментатора за фразата.