Около провеждането на първия тенис турнир от Големия шлем Australian Open има безброй въпросителни през последните седмици.

Надпреварата в Мелбърн, която по традиция се играе през януари, през 2021-а изглежда ще се проведе от 8 до 21 февруари.

Това потвърди директорът на турнира Крейг Тейли, като той има трудната задача да организира мащабното събитие във време на пандемия, предстояща масова ваксинация и тенис звезди отказващи участие.

"Отне ни известно време, но добрата новина е, че по всичко изглежда, че ще бъде възможно да започнем Australian Open на 8 февруари. Играчите ще трябва да преминат през двуседмична карантина, започваща на 15 януари, но правителството на щата Виктория се съгласи да създаде специални условия, за да могат тениситите да се подготвят по начин, необходим за турнир от Големия шлем"

Противоепидемичните ограничения ще бъдат стриktни, но след карантината играчите ще бъдат свободни да отседнат където пожелаят, да изиграят няколко мача и след това да участват на Australian Open пред погледна на множество фенове по трибуните и в духа на традиционната за турнира атмосфера", заяви Тейли пред австралийско издание.

Играчите ще трябва да пристигнат в Австралия между 15 и 17 януари, след което им предстои задължителна карантина. В този период те ще могат да тренират на кортовете и да използват фитнеса, но ще бъдат придружавани само от по един човек от щаба им. Ще бъдат тествани на първия, третия, седмия, десетия и четеринадесетия ден от престоя си в Австралия. Ако след последния тест са с отрицателен резултат, ще могат да се движат свободно из Мелбърн.