Организаторите на Откритото първенство на Австралия по тенис представиха списък с подалите заявки за участие състезатели преди най-странното издание на турнира.

За първи път той бе отложен за февруари (започва на 08.02.2021 г.), за да може да бъде възможна 14-дневната карантина на пристигащите за него звезди, а и да имат те време за подготовка след нея.

Australian Open 2021 обаче ще е най-силен за последните няколко години, ако се изпълни заявката, която днес се появи на официалния сайт на надпреварата. В нея са включени всички асове от първата стотица на мъжката ранглиста, както и 98 от тенисистките в топ 100 при жените.

Никога за последните 12 години не е имало случай, в който всеки от първите 30 мъже да участва, винаги поне един е пропускал турнира в Мелбърн заради травма. Сега изглежда всички ще са там, като сериозен въпрос остава единствено около състоянието на Роджър Федерер.

Швейцарецът от 22 декември е в Дубай, където ще изкара празниците със семейството си, но и ще води подготовка за Австралия. Той ще лети направо за там в първата половина на месец януари, а на място ще прецени дали е напълно готов, за да играе на един от любимите си турнири.

Маестрото не е записвал официален мач именно от Australian Open 2020, след който претърпя две операции и пропусна цялата година.

Друга важна новина, която придружи списъка със заявките на участниците, е тази за пускането в продажба на билети за турнира. За трите централни стадиона в Мелбърн ще се продават пропуски - засега до 25% от капацитета на арените.

В течение на времето преди надпреварата, според обстановката в града и околностите с пандемията, организаторите могат да променят условията за публиката в двете посоки - евентуално увеличаване или намаляване (или пък изцяло спиране).