Тенисистите от Русия и Беларус ще имат право да участват на тазгодишния "Уимбълдън".

Това стана ясно, след като организаторите на турнира вдигнаха наложената забрана и представителите на тези две държави ще могат да участват под неутрален флаг, както го правят на всяка друга надпреварата от календара.

Преди година решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руснаци и беларуси предизвика доста дискусии и спорове, защото наложената санкция бе в разрез с приетите от АТР и WTA разпоредби.

Организаторите на надпреварата тогава бяха категорични, като се стигна до вариант, в който от турнира не се печелеха точки за ранглистата, но предстаителите на Русия и Беларус така и не се допуснаха.

С наближаването на тазгодишното му издание, спекулациите по темата бяха доста, а може би в тон с препоръката на МОК за допускане на атлети от тези две страни, забраната бе вдигната и от "Уимбълдън".

Това важи и за турнирите в "Куинс" и този в "Ийстбърн", които по традиция са подгряващи преди "свещената трева'.

"Продължаваме да осъждаме инвазията в Украйна и подкрепяме украинския народ. Това бе много трудно решение за нас. То бе взето трудно и с много спорове, но в крайна сметка решихме, че това е в полза на тениса", съобщиха от "Ол Инглънд Клуб".

Разбира се, за участието си представителите на Русия и Беларус трябва да отговорят на две условия.

Първото е: Да не подкрепят политическите действия на своята режима, както и своите лидери, като публични се противопоставят на войната в Украйна.

Второто е: Да не получава по никакъв начин финансиране от държавата или спонсорство от компании, попадащи под международните санкции.