Пуерториканката Моника Пуиг, която спечели олимпийската титлата в тениса на сингъл на Олимпиадата в Рио, няма да защитава титлата си.

27-годишната спортистка няма да участва на Игрите в Токио следващия месец, а причината за това е контузия на рамото.

"Миналата седмица претърпях втора операция на рамото и няма как да съм пълноценна. Ще пропусна Игрите в Токио. Решението не беше никак лесно, но трябва да мисля в дългосрочен план и да правя това, което е най-добре за кариерата ми. Искам да мога да играя в Париж след три години, това бе основен фактор при вземането на това решение. А освен това никой не обича да играе с болка. При мен тя бе толкова силна, че не успявах да остана на корта повее от 10 минути", заяви тя в социалните мрежи.

Пуиг донесе първи златен олимпийски медал в историята на Пуерто Рикo. Преди нейния триумф в Бразилия страната имаше два сребърни и шест бронзови медала от общо 17 олимпийски участия, но не и дългоочакваното и жадувано злато.

Триумфът на Пуиг в Рио бе една от най-красивите истории на Игрите преди пет години. Тогава тя не бе сред поставените в основната схема, но по пътя към титлата отстрани доказани тенисистки като Анастасия Павлюченкова, Гарбине Мугурса, Петра Квитова и за финал - победи Анжели Кербер на финала.

Това е и най-големият успех в кариерата на Пуиг, която никога не е преминавала по-далеч от четвъртия кръг в турнирите от Големия шлем.

В момента тя е №168 в световната ранглиста.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos