Дамир Джумхур отне мечтата на Димитър Кузманов да играе в основната схема на турнир от Големия шлем, след като го победи с 6:3, 6:1 на старта на пресявките в Австралия.

След три поредни участие в третия кръг - на "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open през 2022-ра, този път Мико, който от днес отново е втора ракета на България под номер 182 в ранглистата, отпада на първото стъпало.

Не е неочаквано с оглед на опита на босненския му съперник, все пак Джумхур стигна до №23 в ранглистата. Днес е №186, но това се дължи най-вече на серията контузии, извадила го от корта и от релси за дълъг период. И още нещо ключово - ако българинът търсеше историческо попадане за първи път в решетката на турнира, съперникът му два пъти е стигал трети кръг на Australian open, а общо в осем от последните девет сезона неизменно е в основната схема в Мелбърн.

Винаги мотивираният и надъхан Кузманов показа отлична форма на отборния турнир United Cup, където спечели и двата си мача за Тим България в срещите с Белгия и Гърция. Но срещна далеч по-сериозни трудности срещу Джумхур, въпреки че началото бе стабилно.

Мико спечели първите си две подавания, за да допусне пробив на третото за 2:3. Първият сервис не вървеше и се оказа в края, че е спечелил едва 44 процента от точките на него.

Разбира се, пловдивчанинът не наведе глава - и в двете следващи подавания на съперника не бе далеч от изравняване на везните, макар и да не стигна до точка за пробив. Допусна обаче такава при 3:5 на свой сервис и Дамир се възползва, затваряйки сета.

Втората част тръгна лошо - пробив за босненеца за 2:0, но Кузманов се събра психически и хвърли всичко за обрат. Следващият гейм бе ключов, като Джумхур спаси два брейкбола за моментално връщане на пробива, затвърди за 3:0 и сякаш спечели битката в главите.

Още в следващия гейм дойде нов пробив и при 0:4 Кузманов вече усещаше, че шансовете му са илюзорни. За един час и 22 минути по-опитният играч затвори мача, за да си осигури място във втория кръг на пресявките на Australian open.

Мечтата на втората ни ракета ще почака до Париж през май, когато ще опита да стигне до основната схема на втория за годината турнир от Шлема.