Наоми Осака ще дари всеки долар, който спечели от наградния фонд на турнира от категория 1000 в Синсинати, в помощ на пострадалите и бедстващите след опустошителното земетресение в Хаити.

В събота трус с магнитут от 7.2 по скалата на Рихтер удари острова, като до неделя сутринта бе известно за 304 загинали, много изчезнали, както и големи разрушения.

Световната №2 в тениса Осака е японка по рождение, но нейният баща е хаитянин. Тя обави, че е шокирана от кадрите, които е видяла в телевизионните репортажи за последствията от бедствието.

Турнирът в Синсинати започва в понеделник и е с общ награден фонд от 1 835 490 долара при жените. Осака е една от големите фаворитки за титлата, редом с австралийската №1 в ранглистата Ашли Барти.

"Ще даря всичко, което спечеля там, в сметките на службите в Хаити - каза Наоми. - Знам, че щетите и жертвите тепърва ще се увеличават и размерите на тази трагедия са огромни."

Бащата на Осака е именно от тази част на Хаити, която е пострадала най-тежко. Неговите родители никога не са говорили на английски с нея, а само на креол, местния език.

Тя го владее добре, както и е изключително богато запозната с културата на хаитяните.

Самата Осака неведнъж е споделяла, че има три родни места - Япония (където наистина се е родила), САЩ, където минава цялото детство и живее и в момента, както и земята на нейния татко, където е прекарвала месеци в детските си години.