Наоми Осака проговори по темата с нейното отказване от "Ролан Гарос" и проблемите с психическото състояние, заради което пропусна "Уимбълдън" и си взе почивка от тениса.

В есе, публикувано от списание "Тайм" в САЩ, световната №2 разкрива, че е напълно готова да се завърне на корта за олимпийския турнир в Токио. Самата статия, написана от тенисистката, е озаглавена: "ОК е да не си ОК".

В текста пише още:

"Във всяка друга работа в каквато и да е сфера би било позволено да си вземеш някой ден за себе си, почивка по лични причини. Стига да не е нещо обичайно и регулярно, това е позволено. Не си задължен да казваш на шефа си какво ти е, защо го правиш или да му издаваш симптоми или проблеми.

Аз бях под огромно напрежение да разкрия моите проблеми. И всичко това се случи, защото пресата и организаторите на турнира в Париж не ми повярваха."

Осака говори за паник атаки, симптоми на депресия и на свръхнапрежение, които са я преследвали в последните месеци.

Тя също така обвинява медиите, че са я превърнали в някакъв пример за подражание на млади спортисти по света и настоящата ситуация е обърната срещу нея. Когато си звезда и пример, нямаш право да си взимаш почивка - едва ли не твърдят медиите.

"За последните 7 години, откакто съм професионален играч, аз съм пропуснала една пресконференция - пише още Наоми. - И това изобщо не се коментира, а се критикува това, че напуснах турнир, в който просто помолих да бъда оставена на мира и отношението към мен да е нормално.

Не съм целила да предизвикам някаква революция или бунтове сред играчите, просто исках пауза, време за себе си. Всички ние имаме отговорност да правим условията си за работа по-добри от всяка гледна точка.

ОК е е да не си ОК. Също така е ОК да говориш открито за това и аз го правя.

Разговарях с много хора по темата и Майкъл Фелпс например ми каза, че с това, че излязох и обясних проблемите си, може да съм спасила нечий живот. Ако е така - струва си."