Звездата в тениса Наоми Осака проговори за отношението към нея в родната Япония, което с горчивина отдаде на цвета на кожата си.

Бившата №1 в света (сега е №10 в ранглистат) е родена в страната, но от съвсем малка живее в Ню Йорк. Въпреки това Наоми избра да представлява родината си, както и тази на майка си. Таткото е с произход от Хаити.

Пред списание WSJ Magazine Осака влезе в теми, които далеч не са пряко свързани с тениса.

"Говоря не само за себе си, а и за доста други млади хора с моя цвят на кожата в Япония - казва в интервюто тенисистката. - Малките неща са това, което прави впечатление. Влизаш в ресторанта, гледат те с презрение и получаваш менюто на английски език, като чужденец. Дори не те питат знаеш ли японски (Наоми не говори добре и не чете добре на родния си език - б.р.). Не бих го нарекла омраза, по-скоро е игнориране, някаква микроагресия."

И една история, която Осака разказва като лично преживяване с видима обида.

"Бях с няколко души на вечеря, едното момиче бе тенисистка и на следващия ден трябваше да играя срещу нея. Нейният приятел я попита: Срещу Осака ли ще играеш? Тя за японка ли се брои? Явно не знаеше, че аз все пак разбирам езика и знам какво се говори..."

Наоми разшири темата, а е питана за случващото се в САЩ и набралото огромна сила движение Black Lives Matter.

"Нещата в Америка са различни от тези в Япония - признава световната номер 10. - Там някой може да направи шега с цвета на кожата, но никой не го казва със злоба и омраза.

Странно е, просто има презрение и отношение към различния цвят, но не и расизъм в смисъла на това да те мразят.

Не смятам, че на спортистите трябва да се забранява да говорят за тези неща. За социални явления, за политика. Защо не? Ние сме популярни и имаме влияние. Ако имаме мнение, защо не?"