Олимпийският шампион от Сидни 2000 и бивш №1 в тениса - Евгени Кафелников, бе поредният легендарен руски спортист, който коментира безпрецедентното изваждане на родината му от спорта за 4 години.

Неговият колега и сънародник Марат Сафин, с когото спечелиха Купа "Дейвис" през 2002-а, също коментира темата, като не спести нищо в типичния си стил.

Подобно на Сафин, Кафелников не тръгна да защитава шефовете в руския спорт, изкарвайки ги жертва на световна конспирация, а сподели:

"Използването на допинг е петно, което ще се отмие много трудно. В спортния свят няма нищо по-лошо от допинг, не знам колко време ще ни отнеме да изчистим името си.

В Русия имаше допинг система, нямам никакви съмнения по този въпрос. Някой трябва да бъде наказан за това. Руският спорт можеше да запази репутацията си, ако тази група от хора бе заявила "Да, сгрешихме, моля, простете ни." Сигурен съм, че тогава към руските атлети щеше да се прояви разбиране.

Никой обаче не иска да поеме отговорност. Резултатът е, че тежестта пада върху горките атлети. Съжалявам за тези, които наистина може да стигнат до медали, които можеха да чуят химна ни, но сега ще бъдат лишени от това право.

Министърът на спорта разбира добре това, тъй като самият той е олимпийски шампион. Мисля, че в тази ситуация той е жертва на системата. Симпатизирам му. За жалост невинните атлети се превърнаха в жертви - сигурен съм, че повечето от тях са честни и достойни хора, които нямат нищо общо с допинг.

Ако бях изправен пред същата дилема - да играя на Олимпиадата под неутрален флаг или да откажа, щях да избера неутралния флаг. За всеки уважаващ себе си атлет Олимпийските игри са приоритет.

Въпреки всичко твоите сънародници ще знаят за теб, ще знаят, че си "наш", дори да играеш под неутрален флаг", сподели той.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos