Петата в световната ранглиста по тенис Елина Свитолина (Украйна) планира да не участва в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ.

Свитолина достигна до полуфиналите на "Флашинг Медоус" през миналия сезон.

"Мисля, че и двата турнира от Големия шлем, които са насрочени за края на тази година, ще се проведат. От организаторите на Откритото първенство на САЩ и на "Ролан Гарос" зависи какви възможности ще предоставят на играчите, за да се чувстват те в безопасност. Не знам дали най-силните тенисисти ще участват, но тези турнири ще се проведат", заяви Свитолина.

Тя добави, че все още не е взела решение на 100 процента дали ще пътува за САЩ.

"Към днешна дата мисля, че ще участвам на турнира в Мадрид и няма да играя на Откритото първенство на САЩ. Така мисля в момента, но засега това не е окончателно решение. Мотивацията ми да замина за САЩ можеше да бъде защитата на точките от миналата година. Ако ВТА беше решила, че ще отнема точки, тогава щях да замина и да участвам, за да не загубя позицията си в световната ранглиста. Ние сме в трудна ситуация, така че нямаше да ми се иска да влоша мястото си в класацията.

Има и друг фактор - това е здравето, което, разбира се, също е важно. Така че, имайки предвид правилата на ВТА, мога да прибавя нови точки към актива си, само ако се представя по-добре от миналия сезон на Откритото първенство на САЩ. Преди година стигнах до полуфиналите и повтарянето на такъв резултат или подобряването му е доста трудно", коментира още Свитолина.