Румънката Симона Халеп, която е бивша №1 в световната ранглиста при жените в тениса и има две титли в турнирите от Големия шлем, получи още едно обвинение за нарушаване на антидопинговие правила. В момента тя е със спрени състезателни права заради положителен тест от октомври миналата година, а сега ситуацията за нея изглежда става още по-нелицеприятна.

Агенцията за борба с допинга към Международната тенис федерация съобщи, че в биологичния паспорт на Халеп са открити нередности.

Биологичният паспорт се използва за следене на различните кръвни показатели на спортистите в дългосрочен план с цел да помогне за откриване на евентуални несъответствия, които биха могли да покажат нарушения на антидопинговите правила.

"От 7 октомври, когато бях обвинена за употреба на допинг, живея в най-лошия си кошмар. Не само, че името ми е опетнено по възможно най-неприятния начин, но и се сблъсквам с твърдата решителност на ITIA да докаже вината ми поради причина, която не мога да разбера. Това е тормоз. Искам отново да подчертая, че не само не съм употребявала допинг, но дори не съм си помисляла да го правя", коментира румънката.

Халеп спечели "Ролан Гарос" през 2018 година, а през 2019-а триумфира и на "Уимбълдън".

Тя е била начело на ранглистата общо 64 седмици. Първата положителна допинг проба на Халеп дойде след Откритото първенство на САЩ миналата година.

Румънката е категорична, че забранената субстанция "роксадустат" е попаднала в тялото и посредством замърсени хранителни добавки и в никакъв случай не я приела умишлено.