CNN потърси мнението на най-добрите тенисистки относно случая със Серина Уилямс на финала на тазгодишния US Open.

Съдията Карлуш Рамос наказа на два пъти американката заради поведението й на корта, като първо й взе точка, а след това и гейм в двубоя срещу Наоми Осака, завършил с победа за японката.

Уилямс обвини португалеца в сексизъм и расизъм и го нарече "крадец" и "лъжец".

Единствената тенисистка, която защити американката, е световната №2 Каролине Возняцки. Двете са добри приятелки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Серина има право в някои от нещата, които каза. Всеки е прав за себе си. Ако се бориш на финал за 24-а титла в Големия шлем, е нормално да има емоции.

Ако някой познава Серина, ще знае, че тя никога не получава наставления по време на мач. Рамос трябва да е наясно с това.

Той трябваше да й даде меко предупреждение и да й каже да призове треньора си да не прави знаци. По принцип съдиите така процедират.

Трябва да има стриктни правила за всички мачове. Ако наистина Рамос е искал да бъде твърде стриктен, е трябвало да каже на двете тенисистки преди мача, че ще процедира така", заяви Возняцки.

Световната №1 Симона Халеп обаче не е на същото мнение: "Правилата са си правила. Не виждам разлика в правилата при мъжете и жените. Съдиите просто си вършат работата. Никога не съм имала проблеми с Рамос или който и да е било. Получавала съм санкции, но това е нормално".

Чехкинята Петра Квитова и французойката Каролин Гарсия също подкрепиха португалския арбитър и отрекоха, че има сексизъм.

"Не виждам разлика, ако трябва да бъда честна. Нормално е да получиш предупреждение. Получавала съм толкова много и като дете, но просто се случва. Понякога го приемаш трудно, но това не трябва да те разсейва", заяви Квитова.

Гарсия се съгласи: "Съдиите третират мъжете и жените еднакво. Който и да реагира по нейния начин на финала, ще получи същото наказание. Сигурна съм".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos