Италианският тенисист Матео Беретини е сред най-ощетените от решението да не се присъждат точки на тазгодишния "Уимбълдън".

Той като финалист, както и шампионът Новак Джокович губят огромен брой точки през този месец заради невъзможността да ги защитят. Това решение дойде под формата на санкция срещу турнира, след като беше забранено руснаци и беларуси да играят на изданието през тази година.

Беретини, който спечели титлата в Щутгарт в края на миналата седмица, е на мнение, че не е нормално ATP да взима такива мерки без да се съветва с играчите. Или поне не са питали него.

"Трудно е за хората, които страдат в Украйна. Ситуацията с решението за "Уимбълдън" също е сложна. През миналата година играх много добре на трева, а през тази ранкингът ми изцяло ще падне, независимо как се представя. За мен това не е честно. Ако ранкингът работи нормално, колкото по-добре играеш, толкова по-напред ще си. Това сега ни го отнеха и няма как да съм съгласен", каза италианецът.

"Никой не е говорил с нас. Не са ни питали за мнението и мисля, че това не е правилно. В бъдеще подобни ситуации трябва да се решават по различен начин, защото конкретно това решение мисля, че е най-важното, което ATP взе в последните 20 години", добави Беретини.

Въпреки липсата на точки той има своята мотивация да играе на "Уимбълдън".

"Това е турнир от Големия шлем, а и през тази година наградният фонд ще е рекорден. Всеки би искал да играе, защото това е "Уимбълдън", един от най-големите турнири през годината. Не мисля, че някой е решил да не играе заради липсата на точки", смята световният №10.