Евгени Кафелников се отказа от тениса на 29 години, но и до ден днешен не стана ясна истинската причина за оттеглянето.

Той не бе сред най-големите светила в спорта през активните си години (1992 г. - 2003 г.), но се изкачи до първо място за шест седмици, благодарение на таланта си.

Спечели 26 титли и две от Големия шлем. Един от деситимата е, които са побеждавали Роджър Федерер на "Уимбълдън".

Личността на Кафелников обгръщаше много повече от просто тенис. Той е всестранно развита личност, която практикува много спортове и други занимания.

Игра професионално покер и дори участва в девет турнира от Европейските серии по голф. Истинската мистерия около него обаче е друга. Защо се отказа толкова рано?

Ето какво каза той през 2004-а, когато приключи с активния тенис:

"Тенисът в момента е за младите. Разбира се, има изключения като Андре Агаси, който е на 34, но той е единствен. Изиграх 1000 мача и това е повече от достатъчно.

Започнах на 19 и сега е невъзможно да се боря с играчи, които са с 10 години по-млади. Те са по-гладни за успехи. Губя от играчи, които можех да бия с една ръка. Осъзнах, че времето ми изтече.

А и най-важното е да не разочаровам феновете си. Трудно е да си изградиш добро име в Русия. Когато хората ме питат защо съм спрял, им казвам, че не искам да ги разплаквам със загубите си", обясни руснакът.

Само че малцина вярват на версията му, тъй като се появиха множество твърдения за уреждане на негови мачове по това време.

През 2016-а Independet Review Panel проведе разследване за изминали срещи и в докладът бе написано, че едно от потвърдените имена се е оттеглило през 2003-а. "Телеграф" увери, че става дума за Кафелников.

Според авторитетното издание един от приближените на руснака е залагал големи суми за негови загуби.

По онова време го информираха, че голямо разследване тече срещу него и той се пенсионира две седмици по-късно.

Големите залози бяха "инвестирани" от Майкъл Командьор, за който Кафелников призна че му е близък.

"Никога не ми е бил агент. Просто човек, който ми уреждаше пътуванията и хотелските стаи. Все още си говорим понякога", заяви руснакът.

Embed from Getty Images

В интервю за ATP Командьор призна, че е залагал срещу Кафелников, но защото е смятал, че приятелят му не е в достатъчно добра форма.

За целта е използвал две креднити карти, които са свързани с акаунти с различни имена.

Още тогава Кафелников отрече за уреждане на мачове.

"Тези информации ме разочароват много. Когато влязох в съблекалнята, всички играчи ме гледаха все едно съм им най-големия враг. А в страната си съм модел на подражание", заяви потърпевшият.

Има обаче и друга връзка, която води до съмнения за феърплея на руснака. Тя е с бизнесмена Алижман Токтакхунов, който бе уличен в уреждане на залози във фигурното пързаляне на Олимпиадата през 2002 г.