Сагата около Новак Джокович и това дали ще защитава титлата си на Australian Open не е приключила. Надпреварата стартира на 17 януари, като дните до него се изнизват страшно бързо, а сърбинът още е далеч от това да е пристигнал на територията на страната.

Очевидно се водят разговори зад кулисите, за които можем само да подозираме, след като директорът на турнира Крейг Тайли призна:

"Имаме още няколко дни... Останаха няколко чартърни полета до края на тази седмица, в началото на другата (тоест днес и в следващите дни - б.а.).

След това всички ще са тук и ще се концентрират върху подготовката си. Търсим решения, но не е лесно. Сигурен съм, че и от двете страни ще се направи всичко възможно.

Естествено, че турнирът няма да е същият без световния номер едно и действащ шампион."

В същото време Новак е в Испания и тренира в академия в Андалусия, където двама бивши британски тенисисти, които са собственици на тенис комплекса, са изградили за сърбина огледални условия като настилка, на тези от Мелбърн.

Така той тренира реално на корта, на който ще играе, ако отпътува за турнира. Естествено, нито температурите и климатът, нито влажността на въздуха, могат да бъдат същите като в Австралия. Но е някаква адаптация...

Според испански медии днес, няма информация за запазено място на Джокович в полет за Южното полукълбо в следващите 48 часа.

Доколко това е така, а и доколко бързо може да се промени... мистерията около сърбина и неговото участие в Мелбърн продължава. Отново се заговори, че Ноле е поискал медицинско изключение за това, че не е ваксиниран. Това е втори опит, след като първият е бил отхвърлен от властите в Австралия.

А, че въпросът е сериозен, няма съмнение. Той се превърна в политическа тема. Вицепремиерът на австралийската провинция Виктория, където е надпреварата, също взе отношение.

Ето думите на Джеймс Мерлино:

"Има правила за всички и те ще бъдат спазени стриктно. Да, съществуват медицински изключения, но те са точно това - обосновани с медицински свидетелства и факти. А не са вратичка за привилегировани звезди в който и да е спорт."

Каквото и да значи това... Очевидно обаче до 2-3 дни сагата ще приключи.

Надяваме се - в името на спорта и заради това турнирът да е максимално силен и достоен за репутацията си, шампионът и най-добър тенисист в света в момента да е там.