Украинката Даяна Ястремска не успя да спечели финала на турнира в Лион, но за сметка на това спечели сърцата на феновете с представянето си. 21-годишната тенисистка се спаси от войната в родната ѝ страна, пристигайки преди седмица в Лион, като разказа, че е била събудена от взривяването на бомби три дни преди да отпътува към Франция.

Във финалния мач тя остъпи с 6:3, 3:6 и 4:6 на китайката Джан Шуей.

Ястремска заяви, че ще дари спечелените близо 15 000 евро в помощ на родната си страна. След последния мач за турнира тя се загърна с украинския флаг и изнесе емоционална реч пред публиката.

“Ако украинският народ ме гледа, искам само да кажа - вие сте толкова силни, имате невероятен дух и продължавте да се опитвате да се биете за нашата страна. Благодаря на обществеността за подкрепата. Цяла седмица се борих - не само за себе си, а и за страната си. Ще даря спечелените пари на фондация, която помага на Украйна. Всички ме подкрепяха много, усетих толкова много сила от хората тук”, каза Ястремска.

Ястремска, чието най-добро класиране в световната ранглиста е №21, е родом от Одеса - един от сериозно засегнатите региони от наречената от Владимир Путин “специална военна операция”.